Redan för tusentals år sedan i antikens dagar och när vikingar gjorde sina plundringståg åkte människor båt för njutningens skull. Även förr var det böljande blå havet något som lockade människor till havs. Däremot var tävlingar inte lika vanliga då det inte fanns motorer och därmed inga motorbåtar. Seglingstävlingar kunde dock förekomma om än inte lika organiserat som idag.
För försvarets skull
Vikingar använde båtar för att ta sig till exempelvis England för plundringståg. På 1600-talet fanns stora svenska skepp som både användes som transport av soldater och för att kriga med. Många skepp var bestyckade med kanoner som sköt kanonkulor mot andra båtar tillhörandes fienden. Idag används dock inte kanoner för att de inte bedöms vara lika effektiva som modern ammunition.
På ett skepp fanns olika militära grader där kaptenen var befälhavare. Även idag finns militära grader om det rör sig om ett krigsskepp.
För fiskets skull
Människor har länge fiskat på öppet hav. Det är ibland mycket effektivare att fiska på öppet hav än att stå vid kusten med kastspön. Fiskstimmen kan vara större och framför allt är det djupare ute till havs än vid kusten. Förr om åren var kustorter ofta helt beroende av ett välfungerande fiske. Det fanns kanske inte möjligheten att odla så många grönsaker eller att föda upp nötkreatur.
Idag är problemet det omvända, vi äter andra typer av protein än fisk i större utsträckning men ändå är det ofta ont om fisk i haven. Det beror dels på ett kommersiellt överfiske och dels på att miljögifter idag har dödat fiskar i stor utsträckning. Många fiskarter är akut hotade och riskerar att bli utrotade om fisket av dem inte stoppas. I speciellt Asien tror många fortfarande på att vissa fridlysta fiskar kan användas som medicin vilket gör att tjuvfiske är vanligt. Det här är en konsekvens av att människan står högst upp i näringskedjan.
Efter en lyckad och laglig fisketur kan du avnjuta iGame kampanjer som kan ge dig förmåner i ditt spelande. Lycka till!
För transporters skull
Många som bor på öar är helt beroende av att ha tillgång till båtar för att åka till fastlandet för att gå i skola, jobba eller göra ärenden. I Sverige kan det bildas is på Östersjön, vilket resulterat i att en del samfälligheter på öar investerat i svävare. Dessa rör sig över isen utan att bryta den. Det finns dock båtar som kan bryta is, men de är större båtar som privatpersoner ofta inte har råd att äga.
Färjor kallas båtar som transporterar människor och föremål från fastlandet till en ö. I Sverige är Gotlandsfärjan ett bra exempel som vintertid avgår från Nynäshamn och Oskarshamn. Sommartid även från Västervik på nytt. Skulle båtar inte existera alls så hade folk helt enkelt varit tvungna att bo på fastlandet. Flyg fungerar inte om ön är liten och saknar bra landningsmöjligheter. Att simma från en ö till fastlandet fungerar om ön är nära och det inte är alltför strömt. Dock är det få som vill byta om när de kommit till land och ännu färre vill simma vintertid. Båten är alltså oumbärlig som transportmedel för öbor.
För nöjes skull
Människan har länge åkt båt för nöjes skull. I takt med att motorbåtar blev vanliga kunde folk resa längre och även tävla i diverse lopp. Till havs kallas hastigheten för knop. 1 knop är 1,852 km/h vilket kan vara bra att ha kännedom om.